?

Een slimme integratiestrategie voor een future-proof organisatie

30/6/2020
Organisaties zien er anders uit dan 10 jaar geleden en één ding is zeker: over een paar jaar zien ze er weer anders uit dan vandaag. De toekomst is onzeker en niet te voorspellen. Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf er klaar voor is? Bij Referit helpen wij organisaties bij het ontwikkelen en inrichten van een slimme en juiste integratie strategie. Een oplossing waarmee ze in de toekomst snel en flexibel in kunnen inspelen op alle nieuwe ontwikkelingen die op ze afkomen. Benieuwd hoe dit werkt? We leggen het je uit in deze blog.

een slimme integratiestrategie: altijd en overal de juiste informatie.

Bedrijven verzamelen allerlei soorten gegevens die ze gebruiken voor hun dienstverlening. Over klanten, producten, medewerkers, orders, bestellingen, facturen etc… Die informatie wordt op verschillende plekken en tijdstippen vastgelegd. Met integratiestrategie bedoelen we dat de gegevensstromen helemaal op elkaar afgestemd worden, zodat medewerkers altijd de juiste informatie hebben om hun werk optimaal te doen.

Dat kan door interfaces te maken tussen verschillende systemen, maar dat moet je dan wel op een slimme manier doen. Als je al die applicaties rechtstreeks met elkaar koppelt ontstaat er een enorm spinnenweb waarin alles met elkaar verbonden is. Voor je het weet ontstaat er een onbeheersbare wirwar van informatiestromen en interfaces. Daardoor neemt de impact en het risico van software wijzigingen toe en dat is funest voor de flexibiliteit van je bedrijf.

meer flexibiliteit door losse koppeling.

Hoe complexer je ICT-omgeving wordt, hoe lastiger het wordt om veranderingen door te voeren. De kunst is dus om de onderlinge afhankelijkheden tussen systemen zoveel mogelijk te reduceren. Bij Referit doen we dat door de applicaties niet rechtstreeks met elkaar koppelen, maar via een aparte laag, de Enterprise Integration Platform as a Service (EIPaaS).

Het koppelen van software via een centrale EIPaaS is een vorm van “loose coupling”. Het voordeel hiervan is dat de applicaties en interfaces elkaar niet in de weg gaan zitten. Elke applicatie staat op zichzelf zodat een wijziging in het ene systeem geen impact heeft op het andere. Dat maakt het makkelijker om changes door te voeren. Lees meer over onze aanpak.

hoe werkt een enterprise integration platform as a service?

Het ene systeem stuurt gegevens naar de EIPaaS en andere applicaties kunnen zich daarop abonneren. De EIPaaS zorgt ervoor dat het bericht in het juiste formaat bij de abonnees terecht komt. Zo hoeft elk systeem maar één bericht die maken dat door elke applicatie gebruikt kan worden die de gegevens nodig heeft. Bovendien wordt het veel makkelijker om changes in je applicaties door te voeren. Als je in het ene systeem iets verandert, loop je geen risico dat er in een andere wat omvalt. En als er een nieuwe applicatie bijkomt, hoef je geen nieuwe koppelingen te bouwen. Je sluit de nieuwkomer aan op de EIPaaS en die regelt de rest.

flexibiliteit in de praktijk.

Een tijdje terug deden we een project voor een marketingbureau dat zijn dienstenaanbod wilde uitbreiden en daarom overging op een nieuwe applicatie. De implementatie was een spannende operatie waar veel van afhing. Om geen risico te nemen, besloot het projectteam om het nieuwe systeem alvast in productie te zetten terwijl het oude nog draaide. Via de EIPaaS kregen beide systemen dezelfde gegevens, zodat de gebruikers de omgevingen goed konden vergelijken. Eventuele afwijkingen konden snel worden opgespoord en opgelost. Zoiets werkt perfect. De implementatie verliep vlekkeloos. Al snel had het bedrijf voldoende vertrouwen in het nieuwe systeem om het oude helemaal uit te zetten.

voor groot en klein.

Het inrichten van een EIPaaS kost initieel extra tijd en geld, maar op langere termijn betaalt de investering zich doorgaans snel weer terug. Toch is het voor bedrijven vaak verleidelijk om applicaties rechtstreeks te koppelen. Dat is jammer want daarmee verliezen ze de flexibiliteit om snel en adequaat te kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen in de markt. Bovendien komen er steeds meer prima en betaalbare oplossingen om een goede integratiestrategie in te richten. Zowel voor grote als voor kleinere bedrijven. Bij Referit hebben we ervaring met on-premise, hybride en cloud EIPaaS’s. Vaak kunnen we in een paar weken tijd al een eerste resultaat neerzetten en laten zien dat het werkt.

Ik begrijp dat Referit mijn gegevens zorgvuldig bewaart om zo nodig contact met mij op te kunnen nemen. Alle juridische details zijn te vinden in de privacyverklaring.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.