Driekwart van Nederlandse bedrijven heeft datalek gehad | Referit
2409
post-template-default,single,single-post,postid-2409,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Driekwart van Nederlandse bedrijven heeft datalek gehad

Driekwart van Nederlandse bedrijven heeft datalek gehad

In deze moderne tijd van digitale transformatie heerst er vooral in Nederland veel angst voor datalekken. Deze angst blijkt gegrond, aangezien maar liefst 74% van alle bedrijven inmiddels al eens te maken heeft gehad met een datalek. Zo blijkt uit het Data Threat Report van Thales. In 2018 gaf 67% van organisaties wereldwijd aan met een datalek te maken hebben gehad waarvan 36% in het voorgaande jaar. In 2017 meldde maar 26% van de organisaties werldwijd een datalek in het afgelopen jaar. Uit de statistieken blijkt dus dat het percentage in Nederland aanzienlijk hoger ligt. Ook voelen Nederlanders zich sneller ‘zeer’ of ‘extreem’ kwetsbaar tegenover cybercriminaliteit. Het Europese gemiddelde ligt tussen de 41 en 44%.

 

Waar ligt het probleem

Het probleem ligt volgens dit onderzoek bij de redelijk snelle acceptatie van moderne middelen waarbij er geen of onvoldoende maatregelen worden getroffen met betrekking tot beveiligingsstrategieën. Dit komt vaak omdat er nog onvoldoende investeringsruimte is voor de beste manier van beveiligen. Wel zal dit in Nederland naar verwachting in 39% van de gevallen gaan stijgen naar een hoger budget en 29% verwacht zelfs een aanzienlijk hoger budget.

In veel gevallen vormt de angst voor een ingewikkelde IT omgeving een barrière om de security-maatregelen door te voeren. Ook zijn er toch nog twijfels over de noodzaak van maatregelen.

Om de trend van datalekken te keren adviseert Thales onder andere gebruik te maken van security analytics en multi-factor authenticatie, om onveilig datagebruik zo snel mogelijk te identificeren. Daarnaast is het verstandig om encryptie en toegangscontrole te gebruiken als primaire beveiliging van data en een ‘encrypt alles’-strategie te overwegen. Tot slot adviseert Thales een databeveiligingsplatform te kiezen dat geschikt is voor meerdere toepassingen, om zowel complexiteit als kosten terug te dringen.

 

”In veel gevallen vormt de angst voor een ingewikkelde IT omgeving een barrière om de security-maatregelen door te voeren.”

 

datalek

DNS-aanvallen populairst

Uit een onderzoek van EfficientIP blijkt dat Europese bedrijven die te maken hebben gehad met datadiefstal gemiddeld €734.000,- kwijt waren aan zo’n aanval. Dat is 43% meer dan in 2017.

Vooral DNS-aanvallen komen steeds vaker voor en DNS-gebaseerde malware is de meest populaire aanvalsvorm in Europa. Op de tweede plaats staat phising gevolgd door DNS DDoS-aanvallen, DNS-tunneling en domain lock-up. Het resulteert in de meeste gevallen in verlies van data, server downtime, slechte reclame en gebrek aan compliance. Aangezien de GDPR nu van kracht is zal het nog interessant worden om te zien wat de cijfers eind 2018 zullen zijn.

In dit recente artikel wordt uitgelegd hoe je een efficiënte en veilige omgeving op kan zetten die de productiviteit ten goede komt. In de bevindingen komt duidelijk naar voren dat om competitief te blijven binnen de ’cloud-first’  wereld, dat de beschikbare tools alleen niet voldoende zijn. Om de technologie het meest tot zijn recht te laten komen moet het gebruikt worden binnen een sterke digitale cultuur.

 

Uiteraard kan Referit jou hiermee helpen, neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via cloudenabler@referit.nl of telefonisch via: 078 – 619 0434

 

 

 

Linda Kruijswijk