De Blockchain op Azure, bouwen aan de toekomst | Referit
1851
post-template-default,single,single-post,postid-1851,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

De Blockchain op Azure, bouwen aan de toekomst!

De Blockchain op Azure, bouwen aan de toekomst!

Je kan jouw TV of PC tegenwoordig niet meer aanzetten zonder een bericht over de blockchain tegen te komen. Deze technologie is momenteel razend populair en het lijkt wel of iedereen er ‘iets’ mee wil gaan doen in de toekomst. Maar hoe pak je dit nu precies aan? In deze blogpost proberen we je meer uitleg te geven over de blockchain technologie en de mogelijkheden binnen Azure en hun eigen blockchain community.

 

Allereerst: wat is blockchain nu eigenlijk?

De term is ontstaan na de introductie van de Bitcoin in 2008. Bitcoin is dan ook de eerste toepassing op de blockchain technologie. De bedenker van de Bitcoin is tot nu toe een onbekend persoon of organisatie die in 2008 een document publiceerde die het concept beschreef. In 8 pagina’s legt ‘Satoshi’ (de schuilnaam van deze persoon/organisatie) uit hoe het gebruikers in staat stelt om data met elkaar te delen zonder tussenkomst van een centrale partij.

Microsoft legt het zo uit: ‘’  In wezen is een blockchain een gegevensstructuur voor het maken van een grootboek voor digitale transacties die niet in het bezit is van één provider, maar wordt gedeeld in een gedistribueerd netwerk van computers.

Het resultaat is een meer open, transparant en controleerbaar systeem dat zal leiden tot een fundamentele verandering in de wijze waarop we denken over het uitwisselen van waarde en assets. En het afdwingen van contracten en het delen van gegevens’’.

Bitcoin en cryptocurrencies zijn dus maar een van de eerste toepassingen op de blockchain technologie. Maar er is op de blockchain nog veel meer mogelijk, dit opent nieuwe deuren voor zowel particulieren als organisaties.

Er wordt zelfs verwacht dat deze technologie met zoveel potentieel net zo’n grote verandering teweeg zal brengen als de introductie van het internet in de jaren negentig.

 

Verschillende varianten van de blockchain

Er zijn op moment van schrijven drie typen blockchains: De publieke, hybride en de private blockchains.

Publieke blockchain: Dit is een open systeem waarbij niemand wordt uitgesloten van deelname. Iedereen kan een account aanmaken en transacties uitvoeren en inzien. De bekendste voorbeelden zijn uiteraard Bitcoin en Ethereum.

Hybride blockchain: Een gesloten omgeving waarbij verschillende partijen samenwerken om data en transacties te delen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een logistieke keten waarbij alle partijen elkaar en de ingevoerde data kunnen vertrouwen van begin- tot eindpunt.

Private blockchain: Dit is speciaal voor gebruik binnen bedrijven. Gevoelige data en bedrijfsprocessen wat tussen afdelingen en filialen wordt gedeeld is dan met zekerheid te vertrouwen.

blockchain azure microsoft

 

Kan blockchain ook iets betekenen voor jouw organisatie?

Bij blockchain kunnen alle deelnemers meekijken, dit zorgt voor een extreem transparant proces. Alle partijen kunnen de transacties door de hele keten volgen en controleren. Jouw organisatie kan mogelijk ook profiteren van deze technologie. Door je nu al te verdiepen in de materie kan het je een voorsprong geven op de concurrentie.

Stel jezelf de volgende vragen:

    • Delen meerdere partijen data? Zou een compleet, betrouwbaar en gedeeld recordsysteem voordeel bieden aan alle betrokken partijen?

 

    • Voeren meerdere partijen updates uit aan data? Zou een systeem waar meerdere deelnemers tegelijkertijd transacties kunnen bijhouden en verspreiden leiden tot meer efficiëntie en nauwkeurigheid?

 

    • Is er een behoefte aan verificatie? Zou een fraudebestendig systeem leiden tot meer transacties en vertrouwen tussen de betrokken businesspartners?

 

    • Is er behoefte aan het omzeilen van tussenpersonen? Zouden rechtstreekse transacties een kostenbesparing kunnen opleveren of ervoor kunnen zorgen dat processen minder complex worden?

 

Mochten 1 of meerdere vragen met een ‘ja’ worden beantwoord, dan is het waarschijnlijk dat de blockchain jouw organisatie voordeel op kan leveren. Het is dan zeker de moeite waard om te investeren in kennis over deze technologie.

 

Aan de slag met Microsoft Azure

Microsoft Azure biedt een platform voor het ontwikkelen, testen en implementeren van verschillende blockchaintoepassingen. Hiermee kunnen developers snel een testomgeving neerzetten. Blockchain op Azure is geschikt voor alle soorten blockchains, eenvoudig te koppelen aan diverse data-analyse- en AI-tools en volledig schaalbaar.

Ook zijn er gemakkelijk te implementeren sjablonen beschikbaar voor de populairste grootboek vormen en zijn er voldoende hulpmiddelen die je tijd besparen bij het bouwen en configureren.

Microsoft werkt met vertrouwde partners zoals de Azure blockchain service, R3 Single Network, Hyperledger Fabric, EEA Single Member en Chain Core Developer Edition voor het bouwen van de netwerkinfrastructuur van je blockchain.

Ben je al overtuigd? Neem contact op met Referit als je meer zou willen weten over hoe je hiermee aan de slag kan gaan en waar te beginnen: cloudenabler@referit.nl

 

 

FirstName LastName